Skip to main content
Άρθρα

Θεραπεία κοινής ακμής. Κλινικά παραδείγματα.

Η κοινή ακμή είναι ένα συχνό νόσημα της εφηβείας που μπορεί να προκαλέσει (όπως είχαμε δει σε παλιότερο άρθρο μας) σοβαρή ψυχική επιβάρυνση στον πάσχοντα.

Αναλόγως της βαρύτητας του προβλήματος, υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε τη βελτίωση που παρουσίασε ασθενής με μέτρια προς βαριά ακμή μετά από μόλις 30 μέρες από του στόματος θεραπεία με ισοτρετινοΐνη 20 mg/μέρα. Πριν την έναρξη της παραπάνω αγωγής προηγήθηκε μια συνεδρία μικροδερμοαπόξεσης REVIDERM, ενώ, ταυτόχρονα με την αγωγή ο ασθενής χρησιμοποιεί gel καθαρισμού πρωί και βράδυ καθώς και ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας 50, κατάλληλη για το ακνεικό δέρμα.

Οι φλύκταινες εξαφανίστηκαν, η επιφανειακή φλεγμονή υποχώρησε, το δέρμα έχει συνολικά μια πιο υγιή εικόνα και αυτό έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς.

Με συνέχιση της θεραπείας (μπορεί να φτάσει σε διάρκεια ως και 6 με 9 μήνες) το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο.

(Με κλικ στις εικόνες μπορείτε να τις δείτε καλύτερα).

Η θεραπεία με ισοτρετινοΐνη είναι σχετικά απλή και καλά ανεκτή. Μπορεί να εφαρμοστεί κάθε εποχή του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι. Πριν την έναρξη και ανά τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της πρέπει να γίνονται συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι μια ήπια ξηρότητα στο δέρμα ή τα χείλη που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενυδατική κρέμα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας από γυναίκες ασθενείς θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.

 

Επiμέλεια: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy