Skip to main content
Άρθρα

Κύστεις στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι κύστεις στο τριχωτό της κεφαλής είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, που θα μπορούσε να περνάει εντελώς απαρατήρητο, θα μπορούσε όμως να είναι και άκρως ενοχλητικό. Πρόκειται για μικρούς σάκους γεμάτους με σμήγμα.

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι είναι καλοήθεις και δεν αποτελούν γενικά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς.

Αιτιολογικά οι κύστεις προέρχονται από τα τριχοθυλάκια (για αυτό και μια τέτοια κύστη θα μπορούσε να εμφανιστεί και σε άλλο σημείο του σώματος με τριχοφυΐα).  Μπορούν να εμφανιστούν είτε μεμονωμένες, είτε σε ομάδες, έχουν μέγεθος 1-2 εκατοστών, αν και σπανίως μπορεί να είναι ακόμα πιο μεγάλες. Εξαιτίας της τάσης που υπάρχει στο δέρμα πάνω από την κύστη, το δέρμα μπορεί να έχει ατροφήσει ελαφρώς και η πυκνότητα των τριχών σε αυτή την περιοχή να έχει μειωθεί.

Για τη θεραπεία της απαιτείται μια μικρής έκτασης διάνοιξη της κύστης υπό τοπική αναισθησία, η ολοκληρωτική αφαίρεση του περιεχομένου της όπως και του σάκου και τέλος το κλείσιμο του μικρού τραύματος με ράμμα που θα αφαιρεθεί μετά από 7 με 14 ημέρες.

Πηγή: Braun-Falco’s Dermatologie, Venerologie und Allergologie, 6η έκδοση, 2011, συγγρ.: Gerd Plewig, Michael Landthaler, Walter H.C. Burgdorf, Michael Hertl, Thomas Ruzicka, εκδόσεις: Springer Berlin Heidelberg

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

 

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy