Skip to main content
Άρθρα

Καρκίνος του δέρματος.

 

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε μια ύποπτη βλάβη μεγέθους 2 x 1,8 εκ. στον αριστερό βραχίονα ενός άνδρα 88 ετών, η οποία αφαιρέθηκε εξ ολοκλήρου σε μία επίσκεψη στο ιατρείο μας. Η επέμβαση έγινε υπό τοπική αναισθησία και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. (Με κλικ στην εικόνα μπορείτε να την δείτε καλύτερα).
Η ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος έδειξε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας συχνός και σχετικά αθώος (σε σύγκριση με άλλους πιο επιθετικούς τύπους) καρκίνος του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο, κυριότερα όμως στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές του σώματος.
Η θεραπεία εκλογής του βασικοκυτταρικού καρκινώματος είναι η ολοκληρωτική εκτομή του. Επειδή το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει την τάση να αυξάνεται σε μέγεθος και να διαβρώνει τους γύρω ιστούς με την πάροδο του χρόνου, συνίσταται να γίνεται η αφαίρεση όσο το δυνατόν νωρίτερα και σε όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος.
Εν συνεχεία βλέπουμε μια ύποπτη βλάβη μεγέθους 3,8 x 1,6 εκ. στην δεξιά πλευρά του κορμού ενός άνδρα 76 ετών, η οποία επίσης αφαιρέθηκε στο ιατρείο μας, υπό τοπική αναισθησία, σε επέμβαση διάρκειας περίπου 45 λεπτών. (Με κλικ στην εικόνα μπορείτε να την δείτε καλύτερα).
Η ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος έδειξε κακοήθες μελάνωμα του δέρματος. Το κακοήθες μελάνωμα είναι, σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ένας ιδιαίτερα επιθετικός τύπος καρκίνου που μπορεί να διασπαρεί με τη μορφή μεταστάσεων.
Η θεραπευτική του προσέγγιση, όπως σε κάθε τύπο καρκίνου του δέρματος, ξεκινά με την ολοκληρωτική αφαίρεση του. Ωστόσο μπορεί αυτό (αναλόγως του σταδίου της νόσου κατά τη στιγμή της αφαίρεσης) να μην είναι αρκετό. Σε ένα διηθητικό κακοήθες μελάνωμα, όπως αυτό του συγκεκριμένου περιστατικού, απαιτείται περεταίρω εκτομή όπως και διερεύνηση του λεμφαδένα-φρουρού, επέμβαση που εκτελείται σε γενική αναισθησία σε κλινική χειρουργικής ογκολογίας. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να διενεργηθεί και απεικονιστικός έλεγχος, προς αποκλεισμό μεταστάσεων.
Μετά τη διάγνωση κοκοήθους μελανώματος συστήνεται επισκόπηση και δερματοσκόπηση όλων των σπίλων του ασθενούς ανά 6 με 12 μήνες.
Είναι πολύ σημαντικό να μην αδιαφορήσουμε ποτέ αν δούμε μία ύποπτη βλάβη πάνω μας ή σε συγγενή μας.
Επιμέλεια: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy