Skip to main content
Άρθρα

Η θεραπεία των ρυτίδων με βοτουλινική τοξίνη συμβάλλει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η συνεισφορά της βοτουλινικής τοξίνης στην καλή ψυχολογία και κατ’ επέκταση  σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής δεν είναι απλά μια θεωρία αλλά αποδεικνύεται και μέσω ερευνών. 

Όπως συμπεραίνει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatologic Surgery τον Ιανουάριο του 2020, το 80% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βοτουλινική  τοξίνη για τις ρυτίδες στο μεσόφρυο, στο μέτωπο και στα πλαϊνά των ματιών, δήλωναν μετά από 30 μέρες περισσότερο συμφιλιωμένοι γενικά με τις ρυτίδες τους. Επιπλέον οι συγκεκριμένοι ασθενείς ένιωθαν περισσότερο ελκυστικοί κάτι που επιδρούσε θετικά και στην κοινωνικότητα τους. [Rivkin AZ et al. Dermatol Surg 2020; 46: 50-60].

Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αν και κάπως περίπλοκη, θα μπορούσε να αναζητηθεί σε ανάδρομες αντιδράσεις (“feedback loops”) που συμβαίνουν υποσυνείδητα στον εγκεφαλο. Στα θετικά συναισθήματα (ευτυχία), οι μύες του μεσόφρυου και του μετώπου δε συσπώνται. Στα αρνητικά όμως (θυμός, δυστυχία) υπάρχει σύσπαση των μυών σε αυτές τις περιοχές. Η βοτουλινική τοξίνη επιτυγχάνει καταστολή των μυών στο μεσόφρυο και στο μέτωπο. Αυτό έχει ως συνέπεια η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων να εξασθενεί ενώ των θετικών συναισθημάτων να ενισχύεται.  Τελικά, μέσω της εξασθένησης έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων, ο ανθρώπινος εγκέφαλος φτάνει αντανακλαστικά και να μην τα αισθάνεται τόσο έντονα.

Επιπλέον άλλες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης στο μεσόφρυο μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά σε γυναίκες με μονοπολική κατάθλιψη. [Wollmer et al. J Psychiatr Res 2012; 46: 574-81].

Πρωτότυπο άρθρο: Positive Emotionen durch Behandlung von Gesichtsfalten.

Πηγή: https://link.springer.com/article/10.1007/s12634-021-1573-2

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy