Skip to main content
Άρθρα

Μυκητίαση σε πόδια και νύχια, τι πρέπει να προσέχουμε ειδικά το καλοκαίρι.

Η μυκητίαση ποδιών και νυχιών είναι ένα συχνό φαινόμενο, ακόμα και σε ανοσοΪκανούς ασθενείς και αθλητές. 

Ένα θέμα συζήτησης είναι, από τι προκαλείται μια μυκητίαση. Προφανώς το αίτιο είναι οι μύκητες. Πως όμως φτάνουν οι μύκητες στα πόδια; Ποιοι παράγοντες θα ευνοήσουν την ανάπτυξη μιας μυκητίασης;

Σημαντικό ρόλο στο να εκδηλωθεί μια μυκητίαση παίζει μια υπάρχουσα οικογενειακή προδιάθεση. Για αυτό όμως δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, πέρα από πρόληψη και φροντίδα. 

Πισίνες, δημόσια λουτρά, σάουνα, μπάνια γυμναστηρίων, αποδυτήρια, μπάνια ξενοδοχείων, καμπίνες παραλίας και γενικά χώροι με υγρά δάπεδα στους οποίους εισέρχονται/πατάνε πολλά άτομα χωρίς υποδήματα θα πρέπει να θεωρούνται εστίες μόλυνσης. Ακόμα και οι μοκέτες που συχνά υπάρχουν σε δωμάτια ξενοδοχείων χρήζουν προσοχής ακόμα και αν φαίνονται καθαρές. 

Τα κλειστά και στενά παπούτσια μέσα στα οποία το πόδι ιδρώνει πολύ και δεν “αναπνέει” δημιουργούν επίσης ένα περιβάλλον υγρασίας και ευνοούν την εκδήλωση μυκητιάσεων.

Στην αρχική εκδήλωση μιας λοίμωξης με μύκητες βοηθάει και ένας πιθανός μικροτραυματισμός στο πέλμα, ανάμεσα στα δάχτυλα ή και γύρω από τα νύχια. Τα πολύ στενά παπούτσια συμβάλλουν στην εμφάνιση τέτοιων μικροτραυματισμών. Επίσης, πρέπει η περιποίηση των νυχιών να γίνεται προσεκτικά και με καθαρά εργαλεία, ακριβώς προς αποφυγή τραυματισμών.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ασθενείς που πάσχουν από περιφερική νευροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές της αιμάτωσης ή της ανατομίας του ποδιού καθώς και ανοσοανεπάρκεια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν μια μυκητίαση στα πόδια ή τα νύχια. 

Όπως γίνεται κατανοητό η πρόληψη κατά των μυκητιάσεων περιλαμβάνει:

  • Χρήση υποδημάτων (π.χ. σαγιονάρες) σε όλους τους χώρους υψηλού κινδύνου  (βλ. παραπάνω). 
  • Χρήση αντισηπτικού σπρέι ποδιών μετά από κάθε επίσκεψη στους παραπάνω χώρους.
  • Συστηματική χρήση αντιμυκητιασικού σπρέι στα δάχτυλα και στα πέλματα των ποδιών 2-3 φορές την εβδομάδα. 
  • Αντισηψία των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί (π.χ. παπούτσια). Συχνή αλλαγή καλτσών.
  • Καλή υγιεινή και καθαριότητα των ποδιών.  

Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου και κάνοντας αυτά τα βασικά προληπτικά βήματα μπορεί μια ενοχλητική μυκητίαση να αποφευχθεί. Σε περίπτωση όμως εκδήλωσης της, μπορεί μια σχετικά γρήγορη επίσκεψη στον δερματολόγο να την θεραπεύσει χωρίς περαιτέρω προβλήματα. 

Πηγή: https://www.altmeyers.org/de/dermatologie/tinea-pedis-ubersicht-3968

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy