Skip to main content
Άρθρα

Επιχείλιος έρπης σε παιδιά.

 

Ο επιχείλιος έρπης δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο των ενηλίκων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία. Περίπου το 20% των παιδιών από ηλικία 2-3 ετών είναι θετικά στον ιό που προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα (δεδομένα Γερμανίας).

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής (π.χ. φιλί)  ή μέσω μολυσμένων από τον ιό σταγονιδίων (π.χ. φτέρνισμα, βήχας, ομιλία), πράγματα σχετικά εύκολα μεταξύ των νηπίων/μικρών παιδιών στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό ή ακόμα και στο σπίτι. Μετάδοση γίνεται μόνο εφόσον η εστία του νοσούντος βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, με φυσαλίδες με υγρό.

Ο χρόνος επώασης του ιού από τη στιγμή της λοίμωξης έως την εμφάνιση συμπτωματολογίας ανέρχεται περίπου στη μία εβδομάδα. Ωστόσο πάνω από το 90% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικές.

Βασικό χαρακτηριστικό της κλινικής εικόνας είναι μια μικρή ομάδα φυσαλίδων γεμάτων με καθαρό ορώδες υγρό, το οποίο στην πορεία γίνεται κιτρινωπό. Οι φυσαλίδες στη συνέχεια ξηραίνονται αφήνοντας μικρά έλκη καλυμμένα με κιτρινωπές κρούστες, μέχρι που τελικά και οι κρούστες πέφτουν χωρίς να μείνει κάποια ουλή.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική χρήση κρέμας ασικλοβίρης καθώς και (ειδικά στα παιδιά) συχνή αντισηψία της εστίας ώστε να αποφευχθεί μια επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη.

Στη φωτογραφία του άρθρου βλέπουμε την πορεία της κλινικής εικόνας σε παιδί 6 ετών, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα συμπτωματολογίας (πάνω εικόνα), ακολουθεί η δεύτερη μέρα (μεσαία εικόνα) και τέλος το κλινικό εύρημα την πέμπτη μέρα (κάτω εικόνα). (Με κλικ στην εικόνα μπορείτε να τη δείτε καλύτερα).

Πηγή: herpes-simplex-labialis-17970

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy