Skip to main content
Άρθρα

Ανεξήγητος επίμονος κνησμός. Μια επίσκεψη στον δερματολόγο ίσως δώσει απαντήσεις.

Ο κνησμός (φαγούρα) είναι ένα κλασικό σύμπτωμα πολλών δερματικών παθήσεων. Σε κάποιες παθήσεις (όπως στην ατοπική δερματίτιδα, την κνίδωση ή την ψώρα) είναι κύριο σύμπτωμα και εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς. Σε κάποιες άλλες (όπως στην ψωρίαση) εμφανίζεται σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών αλλά όχι σε όλους.  Στην περίπτωση κνησμού εξαιτίας δερματικής νόσου, αυτός θα υποχωρήσει αφού θεραπευτεί η υποκείμενη νόσος. 

Ωστόσο, κάποιοι ασθενείς (ακόμα και νέοι) υποφέρουν από κνησμό χωρίς να συνυπάρχει μία δερματική πάθηση. Τότε κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται κάποια συστηματική νόσος, η οποία μπορεί πριν την εμφάνιση του κνησμού να μην έχει διαγνωσθεί καν ή να ήταν ήδη γνωστή αλλά να υποθεραπεύεται. 

Συνήθεις νόσοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κνησμό είναι οι:

  • χρόνια νεφρική νόσος, νεφρική ανεπάρκεια
  • σακχαρώδης διαβήτης
  • υπέρ-, υποθυρεοειδισμός
  • υπερπαραθυρεοειδισμός 
  • ηπατοπάθεια (ηπατίτιδα, χολόσταση, χολόσταση κύησης)

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά από σπανιότερες νόσους (αιματολογικές, ψυχιατρικές, νευρολογικές), λοιμώξεις και νεοπλασίες που θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν κνησμό. 

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στον κνησμό ως (συνηθισμένη) ανεπιθύμητη ενέργεια μιας φαρμακευτικής αγωγής που παίρνει ο ασθενής.

Σε περίπτωση ανεξήγητου κνησμού, μια επίσκεψη στον δερματολόγο μπορεί να δώσει απαντήσεις στο τι τον προκαλεί και (γιατί όχι) να τον θεραπεύσει.  

Πηγή: Braun-Falco’s Dermatologie, Venerologie und Allergologie, 6η έκδοση, 2011, συγγρ.: Gerd Plewig, Michael Landthaler, Walter H.C. Burgdorf, Michael Hertl, Thomas Ruzicka, εκδόσεις: Springer Berlin Heidelberg

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy