Skip to main content
Άρθρα

Τι αντιδράσεις προκαλεί μια λοίμωξη με COVID-19 στο δέρμα;

 

Το δέρμα μετά τον Covid19

Πέρα από την γνωστή συμπτωματολογία με βήχα, πυρετό και καταρροή, μία λοίμωξη με SAR-CoV-2-Virus μπορεί να προκαλέσει και χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις.

Αναφορές από χώρες που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 όπως η Κίνα, η Ιταλία και η Ισπανία μιλάνε για δερματικές αλλοιώσεις σε ποσοστό έως και 20% των νοσηλευόμενων  ασθενών. Ωστόσο να σημειωθεί εδώ ότι δεν έχει αποδειχθεί εάν είναι όλες οι δερματικές αλλοιώσεις άμεσες συνέπειες της λοίμωξης με SAR-CoV-2-Virus ή ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιήθηκε. 

Μεγάλο ρόλο στην παθοφυσιολογία της λοίμωξης με SAR-CoV-2-Virus παίζει η αγγειοσύσπαση (κλείσιμο) μικρών αγγείων.  Αυτό το κλείσιμο μικρών αγγείων που επηρεάζει τους πνεύμονες είναι και η αιτία για τις δερματικές αλλοιώσεις. Μπορεί να υποτεθεί ότι η ύπαρξη δερματικών αλλοιώσεων υποδηλώνει και αγγειοσύσπαση εντός των εσωτερικών οργάνων και κατ’ επέκταση χειρότερη πρόγνωση. 

Οι δερματικές αλλοιώσεις, που αφορούν ειδικά μια λοίμωξη με SAR-CoV-2-Virus, είναι κυρίως πομφοί, χιονίστρες καθώς και αιμορραγικές φυσαλίδες με σκούρο κόκκινο ως και μελανί χρώμα και μπορούν να είναι επώδυνες ή κνησμώδεις. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην κλινική εξέταση των άκρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται εντοπισμός και στον κορμό. Φυσικά τα βασικά συμπτώματα μιας λοίμωξης με SAR-CoV-2-Virus προέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο και οι δερματικές αλλοιώσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση ειδικά σε νεότερους ασθενείς. 

Σε πιο προχωρημένη νόσο μπορούν να εμφανιστούν πιο σπάνια και δικτυωτή πελίδνωση ή και νέκρωση του δέρματος. Σε περιπτώσεις τέτοιων δερματικών εκδηλώσεων, η θνητότητα έφτασε  ως και το 10%. 

Πέρα από τις ειδικές δερματικές αλλοιώσεις που προαναφέρθηκαν, μπορούν να εμφανιστούν σε μία λοίμωξη με SAR-CoV-2-Virus και άλλες δερματικές αλλοιώσεις που είναι συνήθεις και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, κνίδωση, φυσαλίδες. 

Όλες οι παραπάνω δερματικές αλλοιώσεις υποχωρούν μετά από περίπου 1-2 εβδομάδες χωρίς να αφήσουν ουλές οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. 

Πρωτότυπο άρθρο: THEMA: COVID-19-Pandemie – Auch die Haut reagiert.

Πηγή: https://www.aerzteblatt.de/archiv/214293/THEMA-COVID-19-Pandemie-Auch-die-Haut-reagiert

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy