Skip to main content
Άρθρα

Πόσο επιβλαβές είναι το κάπνισμα για το δέρμα μας;

Εκτός από τα γνωστά προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης κακοήθειας, το κάπνισμα τσιγάρου επιδρά αρνητικά στο δέρμα και στους βλεννογόνους του καπνιστή. Ας δούμε πως.

Γήρανση του δέρματος

Το κάπνισμα επιταχύνει τη φυσιολογική γήρανση του δέρματος. Το πρόσωπο των χρόνιων καπνιστών παρουσιάζει πολλές και συχνά έντονες ρυτίδες που εμφανίζονται νωρίτερα από το φυσιολογικά αναμενόμενο. Επιπλέον το δέρμα γίνεται λεπτό και ωχρό. Σε σύγκριση με έναν μη καπνιστή, ένας χρόνιος και βαρύς καπνιστής έχει 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει ρυτίδες νωρίτερα του αναμενόμενου. Φυσικά, σε συνδυασμό με αυξημένη ηλιακή έκθεση, η επιβάρυνση του δέρματος αυξάνεται πολύ περισσότερο.

Δυσχερής επούλωση τραυμάτων

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα δυσχεραίνει και την επούλωση τραυμάτων, με συνέπεια αυτή να καθυστερεί περισσότερο του φυσιολογικού και να παρουσιάζει συχνά επιπλοκές. Σε σύγκριση με έναν μη καπνιστή, ο καπνιστής θα παρουσιάσει συχνότερα επιπλοκές στην τομή μετά από χειρουργείο καθώς και απόρριψη μοσχεύματος, προβλήματα που δυσκολεύουν ακόμα και μια απλή δερματοχειρουργική επέμβαση. Επιπλέον γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το κάπνισμα επιδρά αρνητικά και στην επούλωση χρόνιου έλκους (όπως π.χ. στο διαβητικό πόδι).

Καρκίνος δέρματος/βλεννογόνων

Ο καπνιστής έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πλακώδους επιθηλίου στον στοματικό βλεννογόνο αλλά και στο δέρμα (έως και 3 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τον μη καπνιστή).

Επιδείνωση γνωστών δερματικών παθήσεων του καπνιστή

Το κάπνισμα είναι επιπλέον ένοχο για επιδείνωση ή έξαρση μιας μεγάλης ομάδας δερματικών παθήσεων από τις οποίες μπορεί να πάσχει ο καπνιστής. Σε αυτές ανήκουν η ψωρίαση, η κοινή ακμή, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος κ.α. Εκτός των άλλων, το κάπνισμα δυσκολεύει ιδιαίτερα και τη θεραπεία τους.  Εδώ να προστεθεί ότι και ιογενείς νόσοι του δέρματος όπως τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται πολύ συχνότερα στους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές.

Πηγή: Braun-Falco’s Dermatologie, Venerologie und Allergologie, 6η έκδοση, 2011, συγγρ.: Gerd Plewig, Michael Landthaler, Walter H.C. Burgdorf, Michael Hertl, Thomas Ruzicka, εκδόσεις: Springer Berlin Heidelberg

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

 

 

 

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy