Skip to main content
Άρθρα

Ο προγνωστικός έλεγχος μειώνει την πιθανότητα θανάτου από κακόηθες μελάνωμα.

Η δερματoσκόπηση ως προγνωστικός έλεγχος του καρκίνου του δέρματος μειώνει τη θνητότητα του κακοήθους μελανώματος όπως μας δείχνει μία έρευνα από τη Γερμανία που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021 στο British Journal of Dermatology. 

Στα πλαίσια της έρευνας αναλύθηκαν τα δεδομένα από 1,4 εκατομμύρια ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στο χρονικό διάστημα 2010-2016. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα εντάχτηκαν οι ασθενείς που τους είχε γίνει έστω ένας προγνωστικός έλεγχος για καρκίνο του δέρματος την περίοδο 2010-2016 και στη δεύτερη ομάδα εκείνοι στους οποίους δεν είχε γίνει κανένας προγνωστικός έλεγχος για την ίδια περίοδο. 

Το αποτέλεσμα της σύγκρισης των δυο ομάδων έδειξε ότι  η πρώτη ομάδα (έστω ένας προγνωστικός έλεγχος) είχε 38% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου εξαιτίας του μελανώματος σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα (κανένας προγνωστικός έλεγχος). Αυτή η διαφορά στη θνητότητα του μελανώματος αποδόθηκε από τους ερευνητές στην διάγνωση του μελανώματος σε πρωιμότερο στάδιο στην πρώτη σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα. 

Πρωτότυπο άρθρο: Are patients benefiting from participation in the German skin cancer screening programme? A large cohort study based on administrative data.

Πηγή: https://doi.org/10.1111/bjd.20658

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy