Skip to main content
Άρθρα

Ξηροδερμία στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής; Μάλλον είναι σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Πως αντιμετωπίζεται;

Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται τον δερματολόγο τους εξαιτίας εκζέματος (“ξηροδερμίας”) στην περιοχή του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής και του στέρνου. Ένας έμπειρος δερματολόγος ακόμα και μόνο από την κατανομή της δερματικής βλάβης μπορεί να διαγνώσει τη λεγόμενη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. 

Πρόκειται για μία χρόνια αλλά σχεδόν πάντα ελαφριά δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις. 

Ως προς την αιτιολογία της νόσου, σημαντικό ρόλο έχει η αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και η επακόλουθη αύξηση του πληθυσμού ενός είδους μικροοργανισμών που ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος (Malassezia spp). Ωστόσο για μία έξαρση της νόσου συμβάλλουν αλλαγές στο κλίμα (επιδείνωση τον χειμώνα) καθώς και το στρες (όπως π.χ. στην εργασία ή σε μαθητές/φοιτητές σε περιόδους εξετάσεων).

Η σμηγματορροϊκη δερματίτιδα διακρίνεται σε δύο τύπους, τον τύπο Ι που αφορά βρέφη μέχρι 3 περίπου μηνών (η λεγόμενη νινίδα) και τον τύπο ΙΙ που είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα των ενηλίκων. 

Η αντιμετώπιση της εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος και τις περιοχές που έχουν έχουν προσβληθεί. Σε ελαφριές περιπτώσεις καθώς και στα βρέφη μπορεί η φροντίδα του δέρματος με κατάλληλα για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προϊόντα (όπως π.χ. ειδικά σαμπουάν για το τριχωτό της κεφαλής) να είναι αρκετή. Σε βαρύτερες περιπτώσεις απαιτείται τοπική θεραπεία με αντιμυκητιασικά, μόνα τους ή σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή. 

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μία επίμονη νόσος. Με την κατάλληλη όμως θεραπεία η κάθε έξαρση μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να επηρεάσει την καθημερινότητα του ασθενούς. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την περίοδο της ύφεσης, όπως η φροντίδα του δέρματος στο σπίτι και η μικροδερμοαπόξεση ανά τακτά διαστήματα, συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματος και συνεπώς σε λιγότερες και ελαφρύτερες εξάρσεις. 

Πηγή: https://www.altmeyers.org/de/dermatologie/seborrhoische-dermatitis-des-erwachsenen-1117

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy