Skip to main content
Άρθρα

Η τοπική χρήση κορτιζόνης στο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στο βάρος του νεογνού.

 

 

Υπολογίζεται ότι 7% των εγκύων θα χρησιμοποιήσουν κάποιο τοπικό κορτιζονούχο σκεύασμα για δερματική νόσο. Επίσης υπήρχε η υπόθεση ότι η χρήση κορτιζόνης τοπικά στο δέρμα της μητέρας θα μπορούσε να επηρεάσει και το έμβρυο. Τα δεδομένα που αναφέρονται στο συγκεκριμένα θέμα είναι μέχρι σήμερα λίγα και αντικρουόμενα. 

Μία έρευνα από τη Δανία έρχεται να εξετάσει το αν η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών κατά την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να σχετίζεται με μειωμένο βάρος του νεογνού, συνυπολογίζοντας πάντα και την ηλικία κύησης*. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα γεννήσεων 20 ετών, από τον Ιανουάριο του 1997 έως τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπλέον συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη διάφορα δεδομένα που αφορούσαν τις εγκυμοσύνες και τους τοκετούς των παραπάνω αναφερόμενων γεννήσεων καθώς και η ηλικία κύησης. 

Εξετάστηκαν 1.052.975 εγκυμοσύνες στις οποίες δεν έγινε ποτέ κατά την εγκυμοσύνη λήψη από του στόματος κορτικοστεροειδών, αντινεοπλασματικών και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων. Σε ένα ποσοστό 5,7% από αυτές (δλδ. 60.498 έγκυες) έγινε τοπική δερματική χρήση κοριτκοστεροειδών. Εν συνεχεία έγινε σύγκριση του βάρους των νεογνών από αυτές τις εγκυμοσύνες με το βάρος νεογνών που προέρχονταν από εγκυμοσύνες κατά τις οποίες δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο τοπικό κορτικοστεροειδές. Από τη σύγκριση προέκυψε ότι τα νεογνά εγκύων που έκαναν τοπική χρήση κορτιζονούχων σκευασμάτων δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν χαμηλό βάρος κατα τη γέννησης τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και την ηλικία κύησης. 

Το παραπάνω συμπέρασμα ισχύει ακόμα και εάν πρόκειται για μεγάλες δόσεις από ισχυρά και πολύ ισχυρά τοπικά κορτικοστεροειδή. 

*ηλικία κύησης: η διάρκεια της κύησης, υπολογιζόμενη από την πρώτη μέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

 

Πρωτότυπο άρθρο:  Schwangerschaft und  Kortikoidtherapie der Haut: Topische Kortikoide haben keinen negativen Einfluss auf das Geburtsgewicht.

Πηγή: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/sw/Dermatologie?s=&p=1&n=1&aid=219429

Μετάφραση: Δρ. Χρισατόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy