Skip to main content
Άρθρα

Η λοίμωξη COVID-19 δεν έχει χειρότερη πορεία νόσου σε ασθενή με ψωρίαση που λαμβάνει ανοσοτροποποιητικά/-κατασταλτικά φάρμακα.

Ένας ψωριασικός υπό φαρμακευτική αγωγή που θα νοσήσει με COVID-19 δεν θα έχει, εξαιτίας της αγωγής του για την ψωρίαση, χειρότερη πορεία νόσου COVID-19. Το αν ένας ψωριασικός θα περάσει μια βαριά λοίμωξη COVID-19 εξαρτάται από τις υπόλοιπες ασθένειες που θα μπορούσε να έχει και συνδέονται με την ψωρίαση του (π.χ. αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ, στεφαναία νόσος) αλλά όχι από τα φάρμακα που ο ασθενείς λαμβάνει για να την ελέγξει. 

Στη θεραπεία της ψωρίασης χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη αλλά και νεότερα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, τα λεγόμενα βιολογικά. Η πρώτη σκέψη είναι ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν μια αρνητική επίδραση σε περίπτωση λοίμωξης του ασθενούς με COVID-19. 

Για αυτόν τον σκοπό έγινε μία έρευνα σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης η οποία παρακολούθησε 104 ασθενείς με COVID-19. Κάποιοι από αυτούς δεν έπαιρναν καμία θεραπεία για άλλο πρόβλημα υγείας και κάποιοι έπαιρναν. Η έρευνα προσπάθησε να ελέγξει αν ασθενείς που παίρνουν συγκεκριμένα σκευάσματα και νοσήσουν με COVID-19 θα έχουν υψηλότερη πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωλήνωσης ή θανάτου. 

Εξετάστηκαν 104 ασθενείς με COVID-19. Από αυτούς κατέληξε το 8,3% αυτών που έπαιρναν βιολογικά, το 20% αυτών που έπαιρναν μεθοτρεξάτη αλλά και το 16,4% αυτών που δεν έπαιρναν καμία φαρμακευτική αγωγή για άλλο πρόβλημα υγείας. Όταν στη συνέχεια οι ερευνητές συνυπολόγισαν και τον σακχαρώδη διαβήτη και την ηλικία των θανόντων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για μια χειρότερη πορεία νόσου COVID-19.

Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και μια ιταλική έρευνα με 1830 ψωριασικούς: τα βιολογικά δεν αύξαναν τον κίνδυνο μια βαριάς λοίμωξης COVID-19. 

Και οι δύο έρευνες επιβεβαίωσαν τις αρχικές υποθέσεις, ότι μια ανοσοτροποποιητική θεραπεία  ενός αυτοάνοσο νοσήματος η μιας ψωρίασης είναι μάλλον ωφέλιμη παρά βλαπτική όσον αφορά την πορεία μιας λοίμωξης COVID-19. 

Πρωτότυπο άρθρο: Schuppenflechte: Kein höheres Risiko von COVID-19 durch systemische Therapie bei Psoriasis

Πηγή: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/sw/Dermatologie?s=psoriasis&p=1&n=1&aid=215248

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy