Skip to main content
Άρθρα

Η ατοπική δερματίτιδα επιβαρύνει (και) ψυχικά παιδιά και εφήβους.

 

Τα παιδιά που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα τείνουν συχνότερα σε εσωστρεφή συμπεριφορά καθώς και σε κατάθλιψη. Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Dermatology. 

Η ατοπική δερματίτιδα είναι η συχνότερη δερματική πάθηση στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά επιβαρύνονται όχι μόνο εξαιτίας του συνεχούς κνησμού τους, ο οποίος επηρεάζει μέχρι και τον ύπνο τους, αλλά και ψυχικά. Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία αυτών των παιδιών αυξάνονται, σε περίπτωση που εμφανιστούν αργότερα άσθμα ή αλλεργίες, πράγμα όχι απίθανο σε παιδιά με ατοπική προδιάθεση. 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσισκο μελέτησαν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ατοπική δερματίτιδα και τον ψυχισμό σε 10.000 παιδιά. Η έρευνα έγινε με ερωτηματολόγια, τα οποία οποία απαντούσαν οι μητέρες των παιδιών σε τακτική βάση μέχρις ότου τα παιδιά γίνουν 18 ετών. Τα ερωτηματολόγια επέτρεπαν να γίνει μία εκτίμηση για το κατά πόσο τα παιδιά αυτά έπασχαν από ατοπική δερματίτιδα, εσωστρεφή συμπεριφορά και κατάθλιψη. 

Η αξιολόγηση των απαντήσεων των μητέρων έδειξε ότι τα παιδιά με βαριά ατοπική δερματίτιδα τείνουν σε κατάθλιψη δύο φορές πιο συχνά σε σύγκριση με παιδιά που δεν πάσχουν από κάποιο δερματικό πρόβλημα. Το ποσοστό της κατάθλιψης ανήλθε στην ηλικία των 4 ετών στο 11,3% και στην ηλικία των 7 ετών στο 14,7%. Από την άλλη, η εσωστρεφής συμπεριφορά (παιδιά φοβισμένα, που τους είναι δύσκολο να συναναστραφούν άλλα παιδιά της ηλικίας τους)  εμφανίζεται ήδη από την μέτριας βαρύτητας ατοπική δερματίτιδα. Όπως και η κατάθλιψη έτσι και η εσωστρεφής συμπεριφορά, εμφανίζεται σε παιδιά με βαριά ατοπική δερματίτιδα δύο φορές πιο συχνά σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς δερματική νόσο. 

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης ή/και εσωστρέφειας παίζουν σύμφωνα με τους ερευνητές και οι διαταραχές ύπνου που εμφανίζονται κυρίως στα παιδιά με βαριά ατοπική δερματίτιδα. 

Πρωτότυπο άρθρο: Neurodermitis belastet Kinder und Jugendliche psychisch.

Πηγή: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/sw/Dermatologie?s=&p=1&n=1&nid=126964

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy