Skip to main content
Άρθρα

Δυσπλαστικοί σπίλοι. Υπάρχει τρόπος να αναγνωριστούν από τον καθένα, ακόμα και με γυμνό μάτι.

Οι σπίλοι (κοινώς “ελιές”) είναι ένα σύνηθες και σχεδόν πάντα καλόηθες εύρημα του δέρματος. Ενώ στην πλειονότητα τους περνάνε απαρατήρητοι, κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να εξαλλαγούν, να πάρουν δηλαδή μια μορφή που θα προκαλούσε (ή που έστω θα έπρεπε να προκαλέσει) ανησυχία. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τους λεγόμενους “δυσπλαστικούς” ή “άτυπους” σπίλους. 

Ο δυσπλαστικός σπίλος αντιμετωπίζεται από την ιατρική κοινότητα ως ένα προστάδιο του κακοήθους μελανώματος. Το γεγονός αυτό καθιστά την αφαίρεση του επιτακτική. Ο πιο σίγουρος τρόπος αναγνώρισης δυσπλασιών είναι ο έλεγχος των σπίλων μέσω της δερματοσκόπησης. 

Ωστόσο ο καθένας θα μπορούσε (ακόμα και με γυμνό μάτι)  να διακρίνει μια ύποπτη “ελιά”. Σε αυτή την προσπάθεια βοηθάει ο κανόνας ABCDE. Ένας σπίλος με κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά οφείλει να τραβήξει την προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην αγνοηθεί. Τα κριτήρια ABCDE είναι: 

  • Α από “Asymmetry”. Ασυμμετρία. Όταν ο σπίλος χωρίζεται νοητά σε δύο μισά και το ένα μισό δεν είναι συμμετρικό με το άλλο.   
  • Β από “Border irregularity.” Ασαφή όρια. Τα όρια του σπίλου με το παρακείμενο δέρμα δεν ειναι καθαρά ή δίνουν την αίσθηση οτι έχουν “δοντάκια”. 
  • C από “Colour variation”. Χρωματική ανομοιογένεια. Ο σπίλος δεν είναι ως προς το χρώμα του ομοιογενής. Το χρώμα μπορεί να εναλλάσεται ανάμεσα σε καφέ, μαύρο, μωβ ή και να υπάρχουν περιοχές εντός του σπίλου όπου το χρώμα ατονεί.  
  • D από “Diameter”. Διάμετρος. Θεωρητικά μια διάμετρος άνω των 5 mm είναι ένα κριτήριο δυσπλασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε σπίλος με διάμετρο άνω των 5 mm είναι δυσπλαστικός! Περισσότερο σημαντικό είναι να έχει παρατηρηθεί μια σχετικά γρήγορη αύξηση του μεγέθους του σπίλου. Συνήθως οι ασθενείς προσέρχονται σε ένα δερματολογικό  ιατρείο για να δείξουν έναν σπίλο που “έχει μεγαλώσει τον τελευταίο καιρό”. 
  • E από “Elevation”. Έπαρση. Ο σπίλος εξέχει από την επιφάνεια του παρακείμενου δέρματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε σπίλος που εξέχει είναι δυσπλαστικός! 

Σε περίπτωση που πληρούνται για έναν σπίλο κάποια από τα παραπάνω κριτήρια, είναι συνετό να επισκέπτεται ο ασθενής έναν δερματολόγο. Ένας έμπειρος δερματολόγος είναι σε θέση να κρίνει αν η αφαίρεση καθώς και η ιστοπαθολογική εξέταση του σπίλου είναι ενδεδειγμένες. 

Όπως και σε άλλα ιατρικά θέματα έτσι και στη δερματολογία η αυτοεξέταση είναι τεράστιας σημασίας. 

Πηγή: https://www.altmeyers.org/de/dermatologie/abcd-regel-214

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

 

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy