Skip to main content
Άρθρα

Αλκοολούχο αντισηπτικό vs σαπούνι. Τι να χρησιμοποιήσω για τα χέρια μου;

 

Η αυξημένη συχνότητα πλυσίματος των χεριών στον καιρό της πανδημίας COVID-19 έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αναπτύξουν κνησμώδες έκζεμα των χεριών. Λόγω της χρήσης σαπουνιού επηρεάζεται η λειτουργία του δέρματος ως φραγμός. Ειδικά σε περίπτωση συνύπαρξης μιας ατοπικής δερματίτιδας, η βαριά καταπόνηση του δέρματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αντισηψία με αλκοολούχα προϊόντα είναι πολύ λιγότερο βλαπτική για το δέρμα από ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. Σύμφωνα με το γερμανικό Robert-Koch-Institut, τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και της φροντίδας. Στους υπόλοιπους τομείς της ζωής και της εργασίας μπορεί να γίνει η χρήση σαπουνιού με βασική προϋπόθεση να πρόκειται για σαπούνι με ουδέτερο pH και όσο το δυνατόν λιγότερα πρόσθετα. 

Ακόμα και αν μετά την χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού προκαλείται ένα αίσθημα καύσου στο δέρμα, αυτό δεν αποτελεί σημάδι μιας αυξημένης βλαπτικότητας της αλκοόλης αλλά εμφανίζεται μόνο σε δέρμα εκ των προτέρων ερεθισμένο και επιβαρυμένο. 

Φυσικά όποιος τρόπος καθαρισμού των χεριών και αν επιλεχθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά μια κρέμα χεριών. 

Τέλος να σημειωθεί ότι η συχνή και μακρά χρήση γαντιών μιας χρήσης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβες στο δέρμα. Στον καιρό της πανδημίας COVID-19 τα γάντια μιας χρήσης δεν περιορίζονται μόνο στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και της φροντίδας αλλά χρησιμοποιούνται και από  κομμωτές, μάγειρες, πωλητές, ταχυδρόμους κτλ. 

Εννοείται κατά την εμφάνιση οποιασδήποτε δερματικής αλλοίωσης συνίσταται η επίσκεψη σε έναν ειδικό δερματολόγο.

Πρωτότυπο άρθρο: Ärzte rechnen mit mehr Hautschäden wegen häufigen Händewaschens

Πηγή: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/sw/Dermatologie?s=&p=1&n=1&nid=112786

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy